تاثير الثقافة الغذائية علي الجهاز المناعي وبعض المتغيرات البيولوجية للحد من بعض مشكلات العصر The impact of dietary culture on the immune system and some biological variables to mitigate certain modern issues.

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

جامعة كفر السيخ كلية التربية الرياضية مدينة كفر الشيخ

المستخلص

يشكل مفهوم الثقافة احد الافكار الكبرى التي ساعدت البشرية علي انجاز الكثير من التقدم العلمي والتطور الفكري ، أي ان الثقافة مفهوم ذو طبيعة تراكمية ومستمرة ؛ مما يساعد في تكوين فكر واسلوب الانسان ، فاذا تطرقنا الي مفهوم الثقافة الغذائية ؛ فنجد انه لا يختلف كثيرا عن المفهوم العام للثقافة ، حيث ان ثقافة الفرد الغذائية عبارة عن موروث اجتماعي وعادات غذائية ترسخت في اذهان الافراد واصبحت جزءا من شخصية هؤلاء الافراد .
يهدف البحث الي التعرف علي تأثير الثقافة الغذائية علي الجهاز المناعي للحد من بعض مشكلات العصر ، استخدمت الباحثة المنهج التجريبي لمناسبته لطبيعة البحث ،تم اختيار عينة البحث بالطرقة العمدية وبلغ عددهم (10) سيدات ، والعينة استطلاعية عددها (6) سيدات من نفس مجتمع البحث وخارج العينة الاساسية ،وكانت اهم النتائج وجود فروق دالة احصائيا بين القياس القبلي والبعدي لدي مجموعة البحث (استبيان الثقافة الغذائية – المتغيرات المناعية – مشكلات العصر ) لصالح القياس البعدي حيث توصي الباحثة بالاهتمام بالنشئ الجديد ومحاولة تهيئة جيل متعلم يحمل مفاهيم صحيحة عن كيفية اختيار غذائه اليومي في مختلف الوسائل التعليمية والوسائل الاعلامية المختلفة، ضرورة تضافر كل الجهود (الوزارة ، الجامعة ، العائلة ، وسائل الاعلام ، مواقع التواصل الاجتماعي ،مؤسسات المجتمع ) وذلك لرفع مستوي الثقافة الغذائية لدي فئات المجتمع في مختلف المراحل العمرية .
The concept of culture is one of the major ideas that has helped humanity achieve significant scientific advancement and intellectual development. Culture is a cumulative and ongoing concept, which assists in shaping an individual's thoughts and behaviors. When we delve into the concept of food culture, we find that it is not significantly different from the general notion of culture, as an individual's food culture comprises social heritage and dietary habits that have become ingrained in people's minds and have become part of their identities.
This research aims to investigate the impact of food culture on the immune system to mitigate some contemporary issues. The researcher employed an experimental approach suited to the nature of the study, selecting a sample of 10 women using a purposive sampling method. An additional pilot sample of 6 women was chosen from the same community but outside of the primary sample. 
The most important findings reveal statistically significant differences between pre-test and post-test measurements within the sample group (including food culture questionnaire, immune variables, and contemporary issues) in favor of the post-test. The researcher recommends focusing on the new generation and working to prepare an educated generation that holds accurate concepts about selecting their daily diets through various educational and media channels. It is essential for all efforts (including the ministry, universities, families, media outlets, social media platforms, and community institutions) to converge in order to elevate the level of food culture among different age groups within society.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية