دراسة معدل انتشار أمراض السمنة لدي سكان محافظة كفر الشيخ في ضوء بعض مؤشرات الأنماط الغذائية Studying the prevalence of obesity among the population of Kafr El-Sheikh Governorate in light of some indicators of dietary patterns

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلفون

1 كلية التربية الرياضية جامعة الاسكندرية

2 عميد کلية التربية الرياضية - جامعة کفر الشيخ

3 کلية التربية الرياضية - جامعة کفر الشيخ

4 كلية التربية الرياضية كفرالشيخ

المستخلص

أثناء العقد الماضي، ساعد التوسع السريع الذي حدث في عدد من المجالات العلمية ذات الصلة، ولاسيما في مقدار القرائن المتعلقة بعلم الأوبئة والمستندة إلى السكان، على إيضاح دور النظام الغذائي في الوقاية من الاعتلال والسيطرة عليه ومن الوفاة السابقة لأوانها الناجمة عن الأمراض غير المعدية. كما استبان بعض مكونات النظام الغذائي المحددة التي تؤدي إلى زيادة احتمال حدوث هذه الأمراض لدى الأفراد، وحددت التدخلات اللازمة لتعديل تأثيرها يهدف البحث الي التعرف علي معدل انتشار أمراض السمنة لدي سكان محافظة كفر الشيخ في ضوء بعض مؤشرات الأنماط الغذائية وقام الباحث بتطبيق منهج البحث العلمي. المنهج الوصفي والمنهج الوصفي المسحي وتم اختيار وتحديد عينة البحث بالطريقة العمدية من سكان محافظة كفر الشيخ ومن ثم تم تقسيمهم الي مجموعتين الأولي بلغ قوام العينة فيها 200 شخص وتمثل المناطق الساحلية والثانية بلغ قوامها 200شخص تمثل المناطق الغير ساحلية وبذلك يكون العدد الأجمالي لعينة البحث 400 شخص من محافظة كفر الشيخ وكانت من أهم النتائج 1- هناك زيادة ملحوظة في القياسات الجسمية التي تخص الوزن ومؤشر كتلة الجسم لدي سكان المناطق الغير ساحلية في محافظة كفر الشيخ
Over the past decade, the rapid expansion that has occurred in several related scientific fields, particularly in the amount of evidence related to epidemiology and population-based studies, has clarified the role of diet in the prevention and control of morbidity and premature mortality caused by non-communicable diseases. Specific dietary components that increase the likelihood of these diseases in individuals have also been identified, and necessary interventions to modify their effects have been outlined. The research aims to identify the prevalence rate of obesity diseases among the population of Kafr El-Sheikh Governorate in light of certain dietary pattern indicators. The researcher applied a scientific research methodology, utilizing both descriptive and survey methods. A purposive sampling method was used to select a sample from the population of Kafr El-Sheikh Governorate, which was then divided into two groups: the first group consisted of 200 individuals representing coastal areas, and the second group also consisted of 200 individuals representing non-coastal areas, resulting in a total sample size of 400 individuals from Kafr El-Sheikh Governorate. Among the most important findings are: 1- There is a significant increase in body measurements related to weight and body mass index among the population of non-coastal areas in Kafr El-Sheikh.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية